Pandemija virusa korona parališe svjetski turizam. Karantini, vanredna stanja i mjere socijalnog distanciranja na snazi su u zemljama širom svijeta. Aviokompanije upozoravaju da su blizu bankrota, hoteli su zatvoreni, kruzeri usidreni, a turistički autobusi prazni. Jedna od zemalja koja se odlučila na proaktivni pristup problemu je Grčka.

Ova destinacija je riješila da ne čeka kraj pandemije kako bi započela promociju svojih ljepota i predstavila svoju turističku ponudu. Dimitris Fragakis, generalni sekretar Nacionalne turističke organizacije Grčke, u zvaničnoj izjavi je objasnio da Grčka putem interaktivnih sajtova komunicira sa svojim posjetiocima – „dok ponovo ne budemo u mogućnosti da budemo zaista zajedno„.

Grčka od kuće

Zato je u saradnji sa Google-om, ova zemlja pokrenula sajt greecefromhome.com. „Kod kuće ste, ali to ne znači da vaš um ne može da putuje… mi vam dajemo priliku da iskusite sve. Arheološke lokalitete i muzeje, more, planine i jezera, sela i tradiciju, čak i gastro ture. Istraživanje, otkrivanje, jedrenje, hajking, rafting, degustacije – sve to iz udobnosti vašeg doma.“

Između ostalog, posjetioci sajta mogu da virtuelno posjete Krf, istraže njegove arheološke lokalitete, poznate plaže, slušaju grčku muziku i nauče više o grčkoj hrani. Inače, ljetovanja na otoku Krfu u svojoj ponudi ima i turistička agencija Kosmopolit a ponudu možete pogledati ovdje. Na pridruženom YouTube kanalu, pjevači nacionalne opere izvode djela klasične muzike iz svojih domova, a grčki somelijei sa vama dijele savjete svog zanata. Grčki šefovi vam pokazuju kako da pravite autentične specijalitete. Ovdje ćete saznati više i o grčkoj mitologiji, a možete pratiti i časove joge na sunčanim grčkim ostrvima.

„Ostanimo u vezi“

Virtuelne posjete Grčkoj neće donijeti prihod koji je neophodan turizmu, ali dok prave posjete ponovo ne budu moguće, ovo je način da „ostanemo u kontaktu sa svojim dragim gostima, da im pokažemo svoju zemlju i sve što ona predstavlja – ideje, vrijednosti i iskustva“, objasnio je grčki ministar turizma, Haris Theocharis, u izjavi za medije.

U velikoj mjeri zahvaljujući turizmu, Grčka je uspjela da zauzda veliku ekonomsku krizu. Prošle godine zemlja je od ove industrije zaradila preko 17,5 milijardi eura, a turizam je zaslužan za oko 20% nacionalnog BDP-a. Tokom 2019. godine Grčku je posjetilo preko 32 miliona stranih turista.

Pandemija virusa Covid-19 prošlog mjeseca je zatvorila većinu grčkih hotela. Prošle sedmice ministar finansija je izjavio da očekuje pad grčke ekonomije za tri do četiri posto.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime