Kada razmišljamo o tome kako da sebi dočaramo druge destinacije, prvo nam na pamet padaju dokumentarci o putovanjima, hrana, filmovi i vodiči. Još jedan očigledan način je plejlista sa inspirativnom muzikom.

Osim što će nam dočarati ritam i atmosferu dalekih mjesta za kojima žudimo, ukoliko dobro izaberemo, muzika nam može pomoći da se opustimo, oraspoložimo i napunimo pozitivnom energijom. Plejlista koju vam predstavljamo odvešće vas na putovanje oko svijeta, a možda će vas inspirisati i na dalje istraživanje.

Pomme – Les Oiseaux (Francuska)

Pjevačicin mladalački glas daje melanholičnim šansonama posebnu boju. Pomme pjesmama oslikava strahove svoje generacije, žudnju za romansom, patnju slomljenih srca i suočavanje mladosti sa smrtnošću.

Nujabes – Kumomi (Japan)

Japanska lo-fi hip-hop scena oživjela je kada je pokojni DJ Nujabes počeo da producira pjesme kombinujući jazz sa hip-hopom, dodajući im zatim atmosferske motive. Mnogi njegovi ‘chill-fi’ bitovi uključivali su rep vokale, ali ovaj žanr se u međuvremenu sve više okretao ambijentalu. Karakterističan je umirujući, opuštajući ton.

Natalia Lafourcade – Soledad y el Mar (Meksiko)

Nježni glas Natalije Lafourcade inspirisan je meksičkom folk muzikom, a pjesme su inspirisane kulturom i prirodnim ljepotama zemlje. Njeni stihovi će vas prenijeti pravo u srce Meksika. Da biste razumjeli njenu poeziju, ne morate govoriti španski.

Fela Kuti – Water No Get Enemy (Nigerija)

Fela Kuti, poznat kao otac afrobita, razvio je ovaj žanr šezdesetih godina prošlog vijeka zajedno sa bubnjarem Tony Allen-om. Afrobit kombinuje zapadnoafričke ritmove i harmonije sa elementima američkog jazz-a i funk-a, a rezultat je opojan zvuk koji je osvojio cijeli svijet. Njegova muzika, puna života, nastala je tokom godina represije. Talentovani muzičar bio je i aktivni politički aktivista protiv nigerijskog autoriritarnog režima.

Ella Fitzgerald i Louis Armstrong – Moonlight in Vermont (SAD)

Kažu da je Ella Fitzgerald, velika jazz dama, imala glas iz raja, dok je Louis Armstrong poznat kao virtuoz na trubi. Ovaj kraljevski par jazz i swing muzike „vladao je“ tokom pedesetih godina prošlog vijeka. Tokom ovog perioda nastala su tri fantastična albuma, koja su postala simbol ove zlatne muzičke ere.

Paula Morelenbaum – Sei Lá se Tá (Brazil)

Brazilska bossa nova posjeduje lakoću koja će vas, gdje god da se nalazite, prenijeti na neko toplo i opušteno mjesto – po mogućstvu na neku od plaža Rio de Žaneira. Paula Morelenbaum, koja je pjevala u bendu legendarnog Antonija Karlosa Žobina, navodi da njena inspiracija dolazi iz ljepote prirode i živopisnog Rija.

Mark Bradshaw – Ode to a Nightingale, after John Keats (Engleska)

Kompozitor Mark Bradshaw je napravio soundtrack za Bright Star, film Jane Campion o romansi pjesnika Džona Kitsa. Ovaj soundtrack obiluje snenim melodijama, recitovanjem Kitsove poezije, a capella ljudskim orkestrom i zvucima ptica iz engleske unutrašnjosti.

Paco de Lucía Sextet – Alta Mar Live… One Summer Night (Španija)

Strast flamenka zauvijek je zabilježena jedne noći 1984. godine, na koncertu seksteta Paka de Lusije. Live… One Summer Night postao je legendarni album jednog od najvećih flamenko muzičara svih vremena, a u trenucima kada čujete ovacije publike, osjetićete se kao da prisustvujete koncertu.

Ravi Shankar – Yaman Manj (Indija)

Klasična indijska muzika iza sebe ima hiljade godina drevne tradicije. Kompozicije su zasnovane na melodijskim formama – ragama. Svaka od raga nosi specifičan karakter ili raspoloženje. Tako jutarnja raga može pozivati na molitvu, dok večernja iskazuje žudnju za romansom. Ravi Shankar, svjetski priznati kompozitor i virtuoz na sitaru, predstavio je zanosni zvuk indijske muzike zapadu. Yaman Manj, večernja raga, savršena je za večernje opuštanje uz svijeće, meditaciju ili vježbanje joge.

Rokia Traoré – Sabali (Mali)

Mali je tokom godina svijetu dao više velikih muzičara, od velikana afro-popa Salifa Keite, do roots i blues imena kakav je Ali Farka Touré. Rokia Traoré je pjevačica sa karakterističnim glasom, koji su neki opisali kao simpatično zavijanje haskija. Glavnu inspiraciju za svoju muziku Rokia pronalazi u lokalnim tradicijama Malija.

Julie Fowlis – A Ghaoil, Leig Dhachaigh gum Mhàthair Mi (Škotska)

Pjevačica i multiinstrumentalista provela je djetinjstvo na škotskim Hebridskim ostrvima, okružena srednjovijekovnim ruševinama i netaknutom prirodom. U njenoj muzici osjeća se jaka veza sa prošlošću, a stara pjesma A Ghaoil, Leig Dhachaigh gum Mhàthair Mi (Ljubavi, pusti me kući, majci) odlična je za upoznavanje galske tradicije.

Umm Kulthum – Ya Nassem El Fagr (Egipat)

Tokom svoje pet decenija duge karijere, od dvadesetih do sedamdesetih godina prošlog vijeka, Umm Kulthum je prodala milione albuma širom svijeta. Njen karakteristični vokal učinio ju je jednom od najuspješnijih pjevačica na Bliskom istoku, a u Egiptu se smatra jednim od predstavnika nacionalne kulture – nadimak joj je „četvrta piramida“.

Edmar Castañeda – Jesús de Nazareth (Kolumbija)

Kombinacija tradicionalnih kolumbijskih i venecuelanskih uticaja i jedinstven stil sviranja na kolumbijskoj harfi, karakterišu muziku Edmara Kastanjede. Dirljive i dinamične melodije urezuju se u sjećanje.

Chronixx – Skankin’ Sweet (Jamajka)

Everybody wanna feel irie / Forget your troubles and rock with me / You nuh feel how reggae music sweet…’ Tako kaže ova vesela pjesma jamajčanskog muzičara Chronixx-a koja će vam podići raspoloženje. Rege je proslava ljubavi, slobode, života i svih malih životnih radosti. Zato pojačajte zvuk i uživajte u ritmu.

Rahim AlHaj – Eastern Love (Bliski istok)

Iračko-američki muzičar Rahim AlHaj piše kompozicije koje dotiču dušu. Arapske melodije dočarava oud – bliskoistočna lauta. Inspiracija su mu iskustva djece ratnih izbjeglica iz rodnog Iraka i drugih ratom uništenih bliskoistočnih zemalja. Neke pjesme govore o danima kada je i sam bio zatvoren u iračkom zatvoru. Muzika je nekada o univerzalnoj temi ljubavi, na momente teška, ali moćna, i poziva na razmišljanje.

Bebo Valdés – Habana (Kuba)

Kubanski jazz pijanista Bebo Valdés ima zaista fascinantnu životnu priču. Nakon uspješne muzičke karijere na Kubi tokom četrdesetih i pedesetih godina prošlog vijeka, tokom Kubanske revolucije on bježi u Švedsku. Tamo se ženi i nakon decenija neaktivnosti, na nagovor prijatelja i saksofoniste Pakita D’Rivere, 1994. godine ponovo počinje da snima muziku. Valdez, tada već u sedamdesetim, dobija dva Gremija i postaje globalno poznat.

Ozgür Baba – Dertli Dolap (Turska)

Jednostavnost turske folk muzike Ozgüra Babe oduzima dah. On pjeva crkutavim nježnim glasom koji prate zvuci kure, vrste turske laute. Vidjećete kako sjedi u sopstvenom dvorištu i pjeva pjesmu o turskom pjesniku i sufi mistiku Junusu Emreu koji je živio u 13. vijeku. U pozadini su iscjepana drva, voće i masline, mačka se proteže i pilići se slobodno šetaju.

Tan Dun – The Eternal Vow (Kina)

Svako ko je gledao film Pritajeni tigar, skriveni zmaj, pamti ovaj fenomenalni soundtrack, za koji je kompozitor Tan Dun dobio Oskara. Uz izvođenje Šangajskog simfonijskog orkestra, izdvajaju se solo dionice na violončelu, fantastičnog Yo Yo Ma.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime