srcu istorijske regije Turske, magične Kapadokije nalazi se mali grad Goreme koji se razmeće svojim prirodnim stjenovitim formacijama i čudesnim vilinskim dimnjacima. Goreme je selo uredno smješteno u dolini okruženoj brdima koji se prelivaju u šarmantnom medenom tenu. Glavno obilježje grada su njegove prirodne stijenske formacije koje su rezultat vremenskih uslova i erozije. Zanimljivo je da je grad u početku bio nazvan sa nekoliko imena, a ime „Goreme“ dobio je tek kada se o njemu govorilo kao o centru turizma u regionu Kapadokije.

Istanbul i Kapadokija

Kako je hrišćanstvo nekada bilo dominantna religija u regionu, na raznim skretanjima u gradu ćete pronaći mnoštvo prelijepih crkava klesanih u krečnjačkim stijenama. Ove crkve pripadaju 10. i 11. vijeku.

Daleke 1985. godine Nacionalni park Goreme je dodat je na spisak svjetske baštine UNESCO-a. Goreme je izvrstan odmor od svakodnevice i idealno odredište u Turskoj za degustaciju lokalnih vina i ukusnih specijaliteta turske kuhinje. Grad, iako okružen kamenom, veoma je zabavan sa gomilom atrakcija koje će vam pružiti djelić Turske.

Šta je bitno da znate prije nego se uputite ka ovom gradu?

U Goremu često tokom cijele godine umije da pada kiša, te nosite kišnu obuću sa sobom i topliju odjeću. Takođe, u ovom dijelu Turske ljudi su prilično konzervativni za razliku od Istanbula i primorskih, turističkih mjesta. Shodno tome pametno je oblačiti se pristojnoTokom zime hoteli i domovi lože se na ugalj za toplotu što stvara crni smog, pa će onima sa respiratornim problemima biti poželjno da ponesu maske za lice ili da izbjegavaju večernje sate.

Top 5 razloga da posjetite Goreme

1. Vožnja balonom

Obilazak sa vodičem kreće pri izlasku sunca i nudi panorame doline koja oduzima dah.

2. Muzej na otvorenom Goreme

Ovo područje nudi mnoštvo drevnih pećinskih stanova i crkava za istraživanje, u neposrednoj blizini centra grada Goreme.

3. Dolina Ihlara

Pridružite se nekoj od tura da biste posjetili ovu prostranu dolinu gdje se možete opustiti uz rijeku, uz toplu čašu čaja.

4. Derinkuyu

Ovaj podzemni grad star je stotinama godina i smatra se najvećim podzemnim gradom Turske. U to vrijeme bio je strateški izgrađen da bi se zaštitio od muslimanskih osvajača.

5. Manastir Selime

Drevna tvrđava, ovo mjesto je gotovo iskoristio Džordž Lukas u svojoj trilogiji „Ratovi zvijezda“ što je doprinjelo popularnosti ovog mjesta.

Šta će vam najviše prijati da radite u Goremeu?

1. Posjeta nestvarnim crkvama 

Goreme je nalik muzeju na otvorenom shodno ogromnoj grupi crkava od kojih zastaje dah, a koje su bile uklesane u kapadokijske litice negdje u 11. i 12. vijeku. Postavka je nevjerovatna i puka drskost graditelja može vas odbiti, ali istinska čuda se nalaze unutar kapela poput Elmali Kilise i Azize Barbare Sapeli, na kojima se nalaze zadivljujuće freske sa hrišćanskim temama. Sve je to na samo kilometar istočno od samog Goremea, tako da možete odvojiti nekoliko minuta ako odsjedate baš u gradu.

2. Divljenje nevjerovatnim freskama koje će probuditi spokoj bilo čijeg duha

Obično prevedena kao „Crkva zlog oka“, crkva El Nazar Kilisesi nalazi se jugoistočno od centra grada.

Iako se unutrašnjost crkve može pohvaliti freskama iz vizantijskog doba zbog kojih mnoge poznatije crkve širom svijeta djeluju nepristojno, El Nazar Kilisesi je relativno van utabane turističke staze, sa daleko manjom gužvom od onih u susjedstvu. Dakle, imate dobre šanse da u miru i tišini uživate u njenim biblijskim prizorima i izvanrednoj arhitekturi.

3. Spust niz vizantijski bunker

Nekoliko milja južno od Goremea, naći ćete još jedno nevjerovatno arheološko blago KapadokijeTkani lavirint podzemnih tunela izgrađenih u kasnoj vizantijskoj eri, Kaymakli je stvoren kao sredstvo za hrišćane u tom području koje bi im omogućilo da izbjegnu arapske osvajače i održe svoje zajednice u životu u vrijeme turbulencija. Prostire se na 8 spratova (od kojih se 4 mogu posjetiti), Kaymakli je obuhvaćao crkvu, skladišta, kuhinje, spavaće sobe, pa čak i vinariju, a spuštanje u njenu „utrobu“ je fascinantno iskustvo.

5. Šetnja dolinom istorijskih čuda

Najbolji način da upoznate potpuno jedinstvenu arhitekturu i pejzaž Kapadokije je šetnja izvanrednim otvorenim prostorom, a nema boljeg mjesta za to od Gulludere Vadisi (Dolina ruža). Smještena sjeverno od Goremea, dolina je prepuna atrakcija, uključujući uklesane crkve u stijene Kolonlu Kilise i Hacli Kilise, čije su slike iz 9. vijeka među najstarijim u regionu.

Gdje odsjesti u Goremeu?

Pansion Rock Valley je izvrsno mjesto za solo putnike sa hostel tipom smještaja, otvorenim bazenom i nevjerovatnim pogledom na dolinu. Pećinska kuća Shoe String ima sobe urezane u lokalne pećine i uključuje besplatan doručak na bazi švedskog stola.

Popularne četvrti u Goremeu

U centru grada nalaze se brojne turističke prodavnice, kafići sa nargilama i restorani, od kojih su neki čak ugrađeni u okolne pećine. Tu je i Uchisar, kvart koji nudi nevjerovatan pogled na Dolinu ruža, muzej na otvorenom i dvorac Uchisar. Turistička oaza Kapadokije ipak je Urgup u kom možete uživati u noćnom životu, jer je prepun barova i restorana koji poslužuju alkoholna pića do kasno u noć.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime