Hiljadama godina, mostovi su građeni kako bi olakšali prijevoz čime su gradovima omogućavali da se dodatno razvijaju.

Međutim, neki mostovi prevazilaze svoju prvobitnu funkciju i predstavljaju mnogo više od sredstva transporta od jednog do drugog mjesta, piše National Geographic Srbija.

Most Žuselino Kubičeka (Brazilija, Brazil)

Most je dobio ime po bivšem brazilskom predsjedniku, a dugačak je 1188.72 metara i prostire se preko jezera Paranoa. Srebrne svodove (dužine 196 metara) koji se protežu preko kolovoza dizajnirao je Aleksandre Čan u želji da naglasi zalazak sunca u Brazilu.

Lančani most (Budimpešta, Mađarska)

Prvi most koji povezuje Budim i Peštu preko Dunava sagrađen je 1849. godine. Sa obje strane mosta se nalaze kameni lavovi zajedno sa grbom Mađarske. Tokom Drugog svjetskog rata, Lančani most je bio potpuno uništen, ostavljajući za sobom samo stubove, što ga čini jednim od dva preživjela mosta koje je dizajnirao Vilijam Klark. Obnavljanje mosta je započelo 1947. godine, a sa mosta se pruža nevjerovatni pogled na Parlament, pogotovo kad su zgrade osvjetljene.

Seri Wawasan (Putrahaja, Malezija)

Most Seri Wawasan je dugačak 769 metara i proteže se preko jezera Putrahaja, a prvobitna ideja je bila da ovaj most svojim izgledom oponaša jedro broda.

Golden Gejt (San Francisko, Kalifornija)

Kada je otvoren 1937. godine, Golden Gejt je bio najveći viseći most dugačak 2.737 metara, a od tada je jedan od najupečatljivijih simbola San Franciska. Prostire se preko moreuza Golden Gejt, zahvaljujući kojem je i dobio ime, a povezuje San Francisko i okrug Marin. Poznata narandžasta boja je inspirisana toplom klimom Kalifornije.

Londonski most (London, Velika Britanija)

Ovaj pokretni most u gotičkom stilu omogućava prolaz posjetiocima preko rijeke Temze. Izgradnja ove konstrukcije je počela 1886. godine i trajala je osam godina. Boja mosta se mijenjala tokom godina, pa je tako 1977. godine bio obojen u crvenu, plavu i bijelu boju radi proslave Kraljičinog Srebrnog jubileja.

Most Heliks (Marina Bay, Singapur)

Unikatna struktura Heliks mosta, zbog koje je umalo nazvan DNK most, izazvala je pažnju kada je otvoren 2010. godine kao prvi zakrivljen most na svijetuSpiralne cijevi koje stvaraju udvostručeni efekat dizajna mosta svijetle u večernjim časovima pružajući još ljepši pogled na Marinu Bay.

Khaju (Isfaran, Iran)

U vrijeme kada je sagrađen na rijeci Zayandeh, most Khaju je radio i kao most i kao brana sa svoja 23 svoda i sistemom vrata ispod. Sagradio ga je persijski kralj Šah Abbas II oko 1650. godine, na temeljima starog mosta. Služio je i kao zgrada za javne sastanke.

Kintai (Ivakuni, Japan)

Duga istorija visokog vodostaja, tajfuna i poplava svjedoči teškoj izgradnji dugotrajnog mosta preko rijeke Nišiki, a trenutni Kintai most predstavlja četvrtu konstrukciju na ovom mjestu od 1673. godine. Čitavo područje oko mosta se svrstava u Nacionalno blago od 1922. godine, a turisti hrle u ovo područje pogotovo u vrijeme Festivala cvjetanja trešnje.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime