Ove godine mnogi od nas su bili prisiljeni da stopiraju bilo kakve planove za putovanja nakon izbijanja pandemije Covid-19. To nas opet nije spriječilo da iznenadni „blues“ za putovanjima preživimo sanjareći o budućim avanturama! U tome bi mogla prilično da vam pomogne nova „Ultimate Travel List“ lista prestižnog travel vodiča Lonely Planet. Naime, Lonely Planet je upravo objavio drugo izdanje svog popularnog book table izdanja „Ultimate Travel List“, koja svrstava 500 najboljih nezaobilaznih putničkih iskustava na svijetu.

Nova lista, koju je sakupio tim stručnjaka Lonely Planet-a, u fokus stavlja mjesta kao što je egzotični Galapagos ali i spektakularni vodopad Iguazu Falls koji se proteže kroz Argentinu i Brazil.

Izleti iz Pariza

Pogledajte u nastavku top 10 Ultimate Travel mjesta po izboru Lonely Planet-a i koja je destinacija zauzela prvo mjesto:

10. Krug oko Annapurne (Nepal)

Poznata nepalska treking staza možda nudi posebno himalajsko iskustvo, ali je ozbiljan test za sve iskusne planinare koji vole penjanje i pješačenje. Prelazeći nepalski krug Annapurna, proći ćete kroz pirinčana polja, nestvarne gorske travnjake i snježni planinski prijevoj nazvan Thorung La. Dijelovi šetnje su na vrlo velikoj nadmorskoj visini, uključujući zapanjujuće jezero Tilicho, što samo doprinosi kompletnoj privlačnosti rute i uzbuđenju. Prema Lonely Planet-u, krug oko Annapurne je „sve što bi jedan dobar put trebao biti“.

9. Salar de Uyuni (Bolivija)

Posjeta Salaru de Uyuniju, najvećem slanom staništu na svijetu, čini vam se kao da hodate po oblacima ili kroz njih. Poslije kiše voda na slanoj površini jezera stvara sjajnu iluziju nalik staklu, pretvarajući jezero u ogledalo u koje se odražava nebeski svod. Salar de Uyuni je takođe prilično impresivan kada je suho vrijeme, a površina bude ispucana nalik nekim geometrijskim šarama. Pored toga, kada je suho vrijeme, možete posjetiti dva jezerska ostrva – Isla Incahuasi i Isla del Pescado.

8. Hramovi Angkor (Kambodža)

Atmosferska okolina Angkora, skup prelijepih ali oronulih hramova okruženih džunglom, nalazi se na osmom mjestu liste Lonely Planet. Najveća turistička atrakcija Kambodže, ujedno je i dio svjetske baštine UNESCO-a i možda i najspektakularniji hram koji ćete posjetiti na svijetu. Angkor Vat, najpoznatiji kompleks hramova Angkor, zamišljen je kao vizuelni prikaz planine Meru, doma hinduističkih bogova. Lonely Planet naziva Angkor „spomenikom ljudske domišljatosti“.

7. Iguazu Falls (Argentina-Brazil)

Vodopadi Rio Iguazu su spektakularni kaskadni vodopad, smješten između Argentine i Brazila. Posmatranje vode koja se prebacuje preko vertikalne izbočine je nevjerovatno iskustvo – dijelom i zbog obimnih razmjera: Iguazu se zapravo sastoji od 275 vodopada, a najviši, Đavolje grlo, dubok je 80 metara.„Gromoglasne vibracije vode koja se urušava ka vama, podsjećaju vas bez sumnje na moć i raskoš prirode“, kaže Lonely Planet.

6. Bledsko jezero (Slovenija)

Na slikovitom Bledskom jezeru nalazi se neobična, bijela crkva, koja „sjedi“ na zelenom ostrvu i okružena je akva-plavom vodom, dok je okružuju siluete moćnih Julijskih Alpa. Nekada su hodočasnici putovali u crkvu da bi se klanjali, a kasnije je to bilo mjesto za odmor kraljevskih porodica iz 19. vijeka. Danas turisti uživaju u šetnji i biciklizmu oko jezera.

5. Nacionalni park Jelouston (SAD)

Ovaj američki nacionalni park ujedno je i najveće geotermalno područje na zemlji. Posjeta parku, domu više od 500 aktivnih gejzira, uključujući i čuveni Old Faithful, čudesno je iskustvo. U parku se takođe nalaze divlje životinje, uključujući ovce, losove, grizli i vukove. Grand Prismatic je još jedna atrakcija Yellowstone-a koju morate vidjeti – najveće vrelo u SAD-u, blistava je duga raznobojne vode.

4. Okavango Delta (Bocvana)

Svake godine rijeku Okavango poplavi voda iz angolske doline, transformišući ovu izvanrednu divljinu. Delta Okavango takođe je žarište divljih životinja – dom svega, od veličanstvenih slonova do izvrsnih gmizavaca – i jedno od najvećih i najekskluzivnijih safari odredišta u Africi.
Posjetioci delte Okavango mogu da putuju duž njenih rijeka motornim čamcem i u tradicionalnim kanuima. Lonely Planet smatra da je to savršeno putovanje za putnike koji žele da se spoje sa prirodom.

3. Nacionalni park Uluru-Kata Tjuta (Australija)

Posjeta spektakularnoj monolitnoj pješčari Uluru, nezaboravno je iskustvo. Mesingana bronzano-crvena boja postaje još blistavija kada sunce zađe!

2. Ostrva Galapagos (Ekvador)

San ljubitelja prirode i raj za eko-putnike, Galapagos je dom nekim od najšarenijih stvorenja na svijetu, uključujući slavne iguane, drevne kornjače, pingvine i živahne tuljane. Vulkanske stijene, tirkizno-plave vode i zapanjujuće raznovrstan eko-sistem neki su od razloga zbog kojih je ovo odredište na drugom mjestu liste Lonely Planet-a.

1. Petra, Jordan

Nekada gotovo napušteni „izgubljeni grad“, koji su Evropljani već hiljadama godina zaboravili, Petra je savršeno mjesto za avanturiste koji žele da posjete destinaciju koja izgleda kao nijedna druga. Nabatejski narod je živio u Petri od četvrtog vijeka prije nove ere do prvog vijeka nove, a ovaj grad od pješčara sada je na Uneskovoj svjetskoj baštini. Tom Hal iz Lonely Planet-a naziva lokaciju „zaista misterioznim i evokativnim mjestom“.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime