Kneževina Monako možda jeste mala, ali leži na Sredozemnom moru i graniči se sa Francuskom, a Italija joj je vrlo blizu pa je idealna za jednodnevne posjete. Zanimljivo je da se Monte Karlo često smatra glavnim gradom Monaka, ali zapravo je jedan od četiri vladina okruga. Prednost njegove kompaktne veličine (nalazi se na 1,95 kvadratnih kilometara), je u tome što ga vrlo lako možete istražiti. Mi vam donosimo nekoliko naših najboljih savjeta o tome šta biste mogli da radite u Monaku tokom jednog dana.

Monako ima najskuplji Airbnb smestaj

Bez obzira da li se vas zanima kulturni sadržaj, šoping ili odlazak u neki fini restoran, Monte Carlo nudi neke sjajne sadržaje zbog kojih ćete sigurni smo htjeti da ostanete bar još jedan dan u njemu ili da mu se opet vratite.

1. Kasino Monte Karlo –  najglamuroznija kockarnica svijeta?

Monako je po mnogima „evropski Las Vegas„, te je posjeta kasinu Monte Carlo nešto što ne smijete propustiti. Ova poznata znamenitost nalazi se u spektakularnoj zgradi Belle Epoque u kojoj se nalazi i Opera. Zdanje je osmislio Čarls Garnije, poznati arhitekta pariske Opere, a otvorena je 1875. godine.

The Venetian je jedan od kultnih kazina Las Vegasa, a vožnja gondolom je obavezno iskustvo u njemu

Unutrašnjost je impresivna kao i spolja, sa ogromnim lusterima i vitražima. Prilikom posjete ne zaboravite da sa sobom ponesete pasoš ili ličnu kartu, kao i da se obučete pristojno. Za muškarce je posebno bitno da nosite jaknu i kravatu. Takođe, svi posjetioci kasina moraju biti stariji od 18 godina.

2. Katedrala sv. Nikole

Monegaška katedrala, često poznata kao Sveti Nikola je simbol grada i mjesto je gdje su se vjenčali princ Renije i Grejs Keli. Izgrađena je 1875. godine u rimsko-vizantijskom stilu, na mjestu crkve iz 13. vijeka, a nalazi se u starom gradu. Ovdje se nalazi i grobno mjesto princeze Grejs i prijašnjih prinčeva Monaka.  Također u starom gradu, ne propustite promjenu straže, svakog dana u 11.55.

3. Prinčeva palata

Stražari koji se mijenjaju svakog dana u 11.55 stoje na straži ispred Prinčeve palate. Ovo je svakako mjesto koje morate da posjetite jer dominira starim gradom i u blizini je prelijepih vidikovaca na grad i čarobnih bašti. U apartmanima nalaze se zapanjujuće freske iz 16. vijeka. Sam stari grad Monte Karla ima nekoliko slikovitih kaldrmisanih ulica u kojima se nalaze fini restorani i prodavnice sa suvenirima.

4. Formula jedan

Monako je poznat po svojoj povezanosti sa trkama Formule 1. Godišnja trka održava se u trećoj sedmici maja, a do ulaznica i smještaja je vrlo teško doći, zato je poželjno da rezervišete unaprijed! Staza Formule 1 je u srcu grada te je možete istražiti i van sezone. Automobile Club de Monaco, koji organizuje Grand Prix i reli Monte Carlo, ima popularnu prodavnicu trkačkih suvenira na ulici Ruimal Grimaldi 46.

5. Vrtovi u Monaku

Egzotični vrtovi sadrže hiljade rijetkih biljaka, kao i pećinu. Rose Garden Princess Grace nalazi se u parku Fontvieille, a nedavno je preuređen i proširen. U njemu se nalazi 8.000 grmova ruža i 300 različitih sorti. Zoološke vrtove je zabavno posjetiti ako imate djecu sa sobom ali čak i ako ste solo, jer niko od nas nije izgubio ono dijete u sebi koje bi moglo da se odupre ovom svijetu.

6. Okeanografski muzej Monaka

Ako imate samo jedan dan u Monaku, okeanografski muzej je šteta ne posjetiti jer sadrži akvarijum svjetske klase sa 4.000 vrsta riba. Postoji čak i mogućnost „maženja“ ajkule (na sreću vrlo malih ajkula!) Naime, u posebnom rezervoaru možete da plivate, a ajkule će doplivati do vas ako požele. U sklopu muzeja nalazi se i restoran na terasi i dobro opskrbljena suvenirnica.

7. Monaco Top Cars Collection

Još jedna zanimljiva atrakcija grada je Monaco’s Vintage Car Collection kneževske porodice. U sklopu ove bogate zbirke kola koje su pređašnji ali i sadašnji knez Monaka kupovali postoji gotovo 100 klasičnih automobila, trkački automobili Formule jedan i vrlo rijetki ružičasti Mercedes Benz 300 SL Gullwing Coupe. Lexus LS600h Landaulet je ekološki napredni hibrid koji se koristi od vjenčanja princa Alberta i Charlene 2011. godine.

Naravno, ukoliko ostanete u Monte Carlu i više od jednog dana, također bismo vam preporučili jednodnevni izlet u Nicu koja je udaljena tek 23 kilometara, odnosno pola sata vožnje.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime