Da li volite božićne pijace? Dok se Evropa bori sa pandemijom Covid-19, cijeli svijet se polako približava onom periodu godine koji bi da je sve ok, bio doba za ukrašavanje. Međutim, danas nijedna vlast –  a posebno ne neka evropska, nema na spisku prioriteta prazničnu dekoraciju i postavljanje božićnih marketa. Nažalost, države se već mjesecima bore da zaustave širenje zaraze i to uvođenjem vrlo strogih mjera koje uključuju zabranu javnih skupova.

Mnoge evropske zemlje na čelu sa Francuskom i Njemačkom zatvorile su se opet u karantin, nakon što je broj novozaraženih zabrinuo sve zvaničnike i medicinske radnike obje zemlje. Opet, sigurni smo da među Evropljanima ima onih koji se ipak nadaju da će poneki božićni market osvanuti u centru Pariza, Berlina, Rima, Beča i drugih evropskih gradova. Jer, ako narodu treba neka doza normalnosti koja će ih relaksirati i ubijediti da će sve biti u redu, to svakako može da bude neki #christmasmarket koji će širiti poznati i svima omiljeni praznični duh.

Uskoro počinje sezona evropskih božićnih marketa, koji poslednjih godina postaju velika turistička atrakcija

Njemački gradovi uglavnom otkazuju božićne markete

Broj infekcija koronavirusom u Njemačkoj ubrzano raste posljednjih nekoliko sedmica. U međuvremenu, gradovi se pripremaju za prazničnu sezonu, ali ima puno neizvjesnosti u tom pogledu. Prije nekoliko sedmica najavljeno je da će se velika božićna pijaca na Marienplatz u Minhenu održati i ove godine. Grad je u ovu svrhu razvio detaljan higijenski koncept. Ove godine tržište će se proširiti na Karlsplatz i čitavu Sendlinger Straße. Ovo omogućava više prostora između tezgi, a time i između posjetilaca.

Ipak, ako se pandemija pogorša, Minhen bi mogao biti primoran da otkaže planove oko marketa. To se već dogodilo sa zimskim (muzičkim) festivalom Tollwood u gradu, koji je otkazan nakon prethodnog odobrenja.

Bozicni market Nemacka

Foto: Humphrey Muleba from Unsplash

U međuvremenu, grad Keln je već otkazao mnoge tradicionalne božićne pijace, uključujući čuvenu i najveću u Kelnskoj katedrali. Realizacija ostalih božićnih marketa ostaje nejasna, uprkos činjenici da grad pokušava da smisli održiv koncept. Nirnberg i Frankfurt takođe su izabrali sličan put Kelnu. Oba grada su najavila otkazivanje svojih prazničnih pijaca. Ovo će biti veliki šok za gradsku kasu, budući da oba tržišta svake godine privuku više od 2 miliona posjetilaca. Berlin i Dizeldorf su se odlučili za isto rješenje.

Beč i Madrid ne odustaju, Strazbur i Prag otkazali …

U drugim zemljama širom Evrope Beč se ističe kao jedan od gradova koji će organizovati svoje poznate božićne pijace. Biće 18 pijaca sa ukupno 852 tezge, od kojih će prva biti otvorena za posjetioce već od 12. novembra. Da bi održao događaj pod kontrolom, grad je razvio sveobuhvatan koncept prevencije u koordinaciji sa stručnjacima iz tog sektora. Ideja austrijske prijestolnice je da ponudi ljudima „djelić normalnosti“ tokom ove božićne sezone u izazovnom vremenu.

Bozicni market u Becu

Foto: Alisa Anton from Unsplash

Madrid takođe namjerava da organizuje tradicionalni praznični market na trgu Plaza Mayor. Otvoriće se sa polovinom tezgi i pod strogim higijensko-sanitarnim mjerama.

Suprotno tome, mnoge praznične pijace u Francuskoj se neće održati ove godine. Pored Pariza, gdje je otkazan poznati market na Jelisejskim poljima, i Liona, ove godine neće se održati ni božićna pijaca u Strazburu, koja je najstarija u zemlji.

Luksemburg i Ženeva takođe su se pridružili podužoj listi gradova koji su otkazali svoj vrhunac svečane sezone.

isto važi i za Prag, pošto je gradsko vijeće prošle sedmice najavilo otkazivanje marketa zbog loše epidemiološke situacije u centralnoevropskoj zemlji. Postavljanje nekoliko malih tezgi na Starom gradskom trgu biće moguće samo u slučaju poboljšanja.

Uprkos održavanju nekih prazničnih marketa, ona će biti vrlo ograničena, pa će stoga atmosfera praznika također vjerovatno ostati donekle ograničena.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime