Znate onu uzrečicu „bolje ikad nego nikad“? E pa ona se defintiivno odnosi na novi berlinski aerodrom Berlin Brandenburg, koji se konačno otvara u subotu, 31. oktobra.

Nakon 14 godina i nekoliko odlaganja, aerodrom je spreman da počne sa radom. Objekat koji bi trebao da nas oduševi svojom efikasnošću i osjetljivošću na životnu sredinu bio je na meti skeptika koji su mislili da se izgradnja nikada neće završiti. Bilo je tu mnogo problema, kako oko nabavke, tako i oko redizajna terminala zbog buke i sličnih prepreka.

Berlin Branderburg aerodrom

Berlin Brandenburg – tri terminala, dvije piste, 39 restorana i hotel sa 322 sobe

Ali konačno – i to baš usred pandemije, Berlin Brandenburg će uskoro postati stvarnost, olakšavajući saobraćaj u gradu i van grada. Berlin inače u prosjeku godišnje privuče više od 13 miliona posjetilaca. Pored toga što je Berlin popularna turistička destinacija, posljednjih godina je proširio svoj profil kao sajamski grad, a njemačka država Brandenburg uspjela je da privuče čitav niz svjetskih elektroenergetskih kompanija.

Berlin Brandenburg postaje treci po velicini aerodrom u Nemackoj

Foto: Levin from Unsplash

Kratko nazvan BER, aerodrom će služiti i kao čvorište za Centralnu i Istočnu Evropu, koja je, prije Covid-a, bila sve popularnija među međunarodnim posjetiocima. Očekivanja su da će to biti i u budućnosti, shodno popularnosti grada koji polako precrtava mjesta sa A liste, poput Pariza i Londona.

Ocena pet za rimski aerodrom

Postavljen kao treći po veličini njemački aerodrom, Berlin će pretvoriti postojeći aerodrom Schonefeld u Terminal 5, dok će novi terminali biti Terminal 1 i Terminal 2. Poznati aerodrom Berlin Tegel zatvoriće se 8. novembra. Sve u svemu, Berlin Brandenburg će upravljati sa tri terminala i dvije paralelne piste na više od 3.500 hektara. Aerodrom će moći da ugosti do 28 miliona putnika godišnje, sa ciljem da se to postepeno poveća na 45 miliona putnika godišnje.

Aerodrom je povezan sa centrom grada Berlina vozom Flughafen Express i željezničkom mrežom Deutsche Bahn. Terminal 1, sa staklenim krovom i plutajućom skulpturom od crvenog talasa, služiće kao srce aerodromskog kompleksaHotel Steigenberger Airport sa 322 sobe, smješten direktno na terminalu i u neposrednoj blizini željezničke stanice, takođe će biti otvoren 31. oktobra. Hotel pored soba sadrži prostor za sastanke do 500 ljudi, restoran i spa.

Aerodrom će ponuditi i 39 restorana, sa masivnom pijacom Market Place na glavnom terminalu.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime