Od prošle sedmice imate priliku da pogledate cjelokupno umjetničko blago muzeja Luvr, bez potrebe da putujete u Pariz. Čuveni muzej je svoju cjelokupnu umjetničku kolekciju postavio online, na zvaničnu internet stranicu. Tako je sada više od 480.000 umjetničkih djela dostupno svima koji žele uživati u svjetskim remek-djelima u bilo kom trenutku i to besplatno.

Najpoznatija umjetnička djela muzeja poput “Krilate pobjede” (Nika sa Samotrake), “Miloske Venere” ​​i, naravno, „Mona Lize“ dostupna su svima, zajedno sa hiljadama drugih predmeta poput slika, skulptura, nakita, namještaja i istorijskih predmeta.

Luvr otkriva cjelokupno umjetničko blago

Direktor muzeja Luvr, Žan-Luk Martinez, naveo je u saopštenju za javnost da Luvr sada otkriva svoje blago, čak i ono manje poznato. Ovo je prvi put da svako može besplatno pristupiti svim kolekcijama muzeja. To se može učiniti sa računara ili pametnog telefona, bilo da su djela izložena u muzeju, pozajmljena ili se čuvaju u skladištu. Impresivno kulturno naslijeđe Luvra je sada dostupno uz samo jedan klik.

Nova baza sadrži djela iz Luvra i pariskog muzeja Ežen Delakroa (Musée national Eugène Delacroix). Takođe, mogu se vidjeti i skulpture iz obližnjih parkova, Tiljeri i Karusel. Internet posjetioci mogu pregledati i djela koja su vraćena nakon Drugog svjetskog rata i povjerena Luvru na čuvanje, dok se ne vrate legitimnim vlasnicima.

Pretraga i virtuelni obilazak

Ukoliko posjetilac nije sasvim siguran odakle da počne, može da oponaša posjetu Luvru. Postoje interaktivne mape koje se mogu koristiti i tako posjetioci mogu virtuelno istraživati sobu po sobu muzeja. Takođe, može se vršiti pretraga po određenom umjetničkom djelu, mogu se pretraživati kolekcije po temama ili pratiti tematske kolekcije koje su osmislili kustosi muzeja. Baza podataka će se kontinuirano ažurirati novim djelima i parametrima za pretragu.

Luvr je zatvoren za posjetioce od početka pandemije. Samo na kratko je bio otvoren tokom ljeta prošle godine, uz sve mjere predostrožnosti protiv COVID-19. Međutim, u ovom momentu muzej je i dalje zatvoren za posjetioce, zbog važećih epidemioloških mjera u Parizu. Ovaj period čelnici muzeja koriste za obnovu, poput dodavanja novih bezbijednosnih sistema, čišćenja skulptura i reorganizacije ulaza.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime