Jedan od najpopularnijih blogera svijeta donosi top-listu destinacija na kojima možete uživati bez previše razmišljanja o lovi…

Savjete blogera Nomadic Matta svaki mjesec prati milion ljudi kako bi putovali jednostavnije, jeftinije, duže i bolje. Matt je odustao od uredskog posla da bi istraživao svijet, pisao i fotografirao, na što ga je potaknulo putovanje na Tajland prije 14 godina. Jedan od prvih tekstova kojima je osvojio publiku bavio se temom: Kako putovati svijetom i potrošiti oko 80 KM na dan, a uslijedio je i nastavak – 5 zemalja u kojima ćete potrošiti manje od 60 KM. Među njegovim su najdražim destinacijama Tajland, Bali, Grčka, Srednja Amerika i Budimpešta. Na popisu nisu Kina, Indija, Kambodža ili Južna Amerika jer ih još uvijek nije posjetio, pa iako su jeftine, nisu na listi.

Tajland 

Bez obzira na to što je popularna turistička destinacija, Tajland je ostao relativno povoljan. Izbjegnete li smještaj na najpopularnijim otocima, moći ćete najnormalnije živjeti na dnevnom budžetu od 35 do 60 KM. Za jednostavnu sobu valja izdvojiti od 10 do 15 KM, a najesti se možete za 8 KM. Pića su nešto skuplja, ali za 4 KM nećete ostati žedni. Umjesto taksija odaberite jeftiniji javni prijevoz.

Bali 

Još jeftiniji od Tajlanda je Bali. Na jugu, osobito oko Kute, naći ćete više soba po cijeni od 1500 KM nego na brojnim drugim mjestima na zemlji, ali lako se mogu pronaći i one za manje od 15 KM. Iako su letovi dugački i skupi, jednom kad stignete na Bali, sve je jeftino. Većina lokalnih jela stoji manje od 4 KM, a “zapadnjačka” se mogu pronaći za dvostruko veću cijenu. Aktivnosti poput ronjenja pronaći ćete za petnaestak KM. Želite li proći još jeftinije, krenite s juga u unutrašnjost.

Grčka 

Želite li proći jeftino u Grčkoj, zaobiđite Mykonos u širokom luku, a posjetite li je u predsezoni, prepolovit ćete troškove. Skromnija soba može se bukirati za manje od 25 KM. Putovanje u sepembru također je dobra ideja jer je more toplo, dani sunčani, a noći nešto svježije. Na prijevozu možete uštedjeti pomoću BlaBlaCara, aplikacije za dijeljenje prijevoza, ili ako unajmite motor. Gyros ćete platiti manje od 5 KM, a janjetinu oko 15 KM.

Središnja Amerika 

Osim Belizea, Kostarike i Paname, Srednja Amerika poprilično je jeftina i trebat će vam manje od 50 KM po danu. El Salvador, Honduras, Nikaragva i Gvatemala imaju povoljan smještaj, pa ćete lako naći smještaj za manje od 15 KM, ručak do 4 KM te pivo do 2 KM.

Budimpešta

Budimpešta nudi pregršt mogućnosti za zabavu i razgledavanje, a smještaj u hostelu možete pronaći za 15 KM. Privatni je smještaj dvostruko skuplji. Tražite li povoljnu varijantu za ručak, posjetite tržnicu, a navečer utažite glad u slasnom kebabu (3 KM) ili sendviču. Tri KM stoje vožnje autobusom ili vlakom.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime