Većina turista Grčku poistovećuje sa sunčanim pješčanim plažama njenih rajskih ostrva ili sa istorijskim i šoping turama u Atini. Pomalo zapostavljena, a podjednako atraktivna je Sjeverna Grčka.

Prirodne ljepote, istorijsko naslijeđe, raznovrsnost atrakcija i specifična tradicija ove regije čine je odličnom destinacijom za posjetu. Mi vam dajemo samo nekoliko razloga da je stavite na svoju putničku listu želja. Dovoljno je reći da su po predanju, antički bogovi i boginje živjeli upravo ovdje, na legendarnoj planini Olimpu.

Druga strana Grčke

Za razliku od većine ostrvskih destinacija u Grčkoj, koje su uglavnom aktuelne tokom ljetne sezone, sjever vam nudi jedinstvena iskustva tokom cijele godine. Među fantastičnim pejzažima ovog dijela zemlje izdvaja se klisura Vikos u planinskom lancu Pind, koja je dugačka 20km, a u nekim dijelovima je duboka 900 i široka 100m. Najdublja je klisura na svijetu proporcionalno svojoj širini, zbog čega se nalazi u Ginisovoj knjizi rekorda, a pješačke ture po nacionalnom parku Vikos su zaista nesvakidašnje iskustvo.

Severna Grčka je dom najdublje klisure na svetu

Foto: Heinz Melion from Pixabay

Manastiri Meteori, smješteni na spektakularnim stjenovitim formacijama, nalaze se u blizini Kalambake i najvrijedniji su manastiri u Grčkoj nakon onih na Svetoj Gori. Na listi su Svjetske kulturne baštine UNESCO-a, a skupinu čine Veliki Meteor (Preobraženjski manastir), Varlaam, manastir svete Varvare, manastir svetog Nikole Anapauskog, manastir svetog Stefana i manastir svete Trojice.

Meteori su čuveni kompleks manastira u Grčkoj

Foto: Ioannis Ioannidis auf Pixabay

Avanturistima se preporučuje da obavezno osvoje najvišu planinu Grčke, čuveni Olimp, a najbolja stvar u vezi sa regionom Sjeverne Grčke je što nakon upoznavanja predivnih prirodnih ljepota i njenih duhovnih i istorijskih dragulja, možete nastaviti do neke od plaža uz egejski obalu. Najpoznatija su svakako ljetovališta na Halkidikiju, ali i do prelijepih Sporada – Skijatosa, Skopelosa i Skirosa, na primjer, može se stići lako, trajektom.

U Severnoj Grčkoj nalazi se Olimp

Foto: Free-Photos from Pixabay

Ukusni sastojci…

Plodna zemlja i povoljni uslovi omogućavaju gajenje raznovrsnih poljoprivrednih kultura. Tokom posjete malim selima možete isprobati i kupiti domaće proizvode od nara, pomorandži, jabuka, oraha, maslina, kivija, višanja, dunja, limuna, pa čak i japanskih jabuka. Ukoliko boravite u Solunu, posjetite neku od gradskih pijaca i uživajte u raznovrsnosti boja i mirisa.

…božanstvena hrana

Gdje god da odete u Grčkoj, gostićete se ukusnim specijalitetima. Viševijekovni uticaji iz susjednih zemalja učinili su domaća jela kompleksnim i bogatim. Svakako vrijedi probati aromatične ćufte soutzoukakia i zečji paprikaš sa crnim vinom – kouneli stifado. Rustično jelo spetzofai pravi se od kobasice, paprike i paradajz-sosa.

Zahvaljujući ukusnim sastojcima, specijaliteti Severne Grčkeimaju božanstven ukus

Foto: Gordana Stanisic from Pixabay

Hajking

Sjeverna Grčka obiluje raznovrsnim terenom i pravi je raj za ljubitelje hajkinga. Pješačkih staza ima mnogo – i to različitih stepena težine. Među poznatim je staza koja vodi kroz dolinu rijeke Voidomatis. Ovo je jedna od najčistijih rijeka u Evropi, okružena netaknutom prirodom i dio je nacionalnog parka Vikos. Preko nje vodi mnoštvo prelijepih kamenih mostova, a rijeka je popularna destinacija i za ljubitelje raftinga i kajakinga. Jedna od kraćih i manje zahtijevnih staza je Kentaurov put u Tesaliji. Ova staza je dugačka samo 1,5km i vodi kroz gustu šumu. Popularna hajking destinacija je i Nacionalni park Pind. I obližnja ostrva, kakvo je Skijatos, mogu se pohvaliti stazama za šetnju i hajking.

Na reci Voidomatis ima više prepeih kamenih mostova

Foto: Karl Egger auf Pixabay

Plaže

Sjeverna Grčka obiluje atraktivnim plažama. Među poznatim ljetovalištima su Polihrono, Nikiti, Neos Marmaris, Pefkohori, Hanioti, Jerisos i Nea Kalikratija. Među vrhunskim obližnjim plažama su Fakistra (Pilion), Papa Nero (Pilion) i Mylopotamos (Pilion).

Severna Grčka ima višeodličnih plaža na egejskoj obali

Foto: RmX86 from Pixabay

Skijališta

Priznaćete, nema baš mnogo turističkih destinacija u čijem opisu možete prvo čitati o sunčanim plažama, a zatim u nastavku o skijalištima. Sjeverna Grčka se zimi može pohvaliti impresivnim količinama snježnih padavina, koje omogućavaju odličnu zabavu ljubiteljima skijanja i snoubordinga. Među poznatim rizortima su Elatochori (Pijerijske planine, odnosno Šapka) u blizini Katerinija i Agriolefkes Pelion ski-centar iz koga se pruža spektakularan pogled na Egejsko more. Poznat kao zimski Mikonos je ski-rizort Kajmakčalan (Voras) na planini Nidže. Ova destinacija ima i veliku istorijsku vrijednost – budući da su se ovdje tokom Prvog svjetskog rata odigrale neke od najžešćih borbi na Solunskom frontu. Na Kajmakčalanu je podignuta spomen-kapela u kojoj je bilo sahranjeno srce dr Arčibalda Rajsa, a južno od kapele je kosturnica srpskih vojnika palih u borbama na Solunskom frontu.

Severna Grčka ima i nekoliko kvalitetnih skijališta

Foto: Rolf van de Wal from Pixabay

Cipuro

Grci vole da uživaju u dobroj hrani, ali i u dobrom piću. Sjeverna Grčka poznata je po vrhunskom vinu, i postoje vinske rute na kojima možete obići lokalne vinarije uz degustacije. Ipak, ponos sjevera je cipuro, vrsta alkoholnog pića koje podsjeća na našu lozovaču. Pravi se od grožđa i sadrži između 40 i 45 procenata alkohola. Postoje i varijante sa anisom, a najčešće se služi ohlađen, uz meze (dok se na Kritu, na primjer, služi poslije jela za bolju probavu i tamo je poznat pod imenom cikudija).

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime