Kako bi obilježio 500. godišnjicu smrti renesansnog majstora, Rafaela, muzej u Rimu je na jednom mjestu sakupio najveću zbirku njegovih djela.

Izložba „Raffaello: 1520-1483“ u rimskoj Scuderie del Quirinale obuhvata između ostalih Rafaelova djela iz Luvra, madridskog muzeja Prado, londonske Nacionalne galerije i Uffizi galerije iz Firence.

Postoji čak i reprodukcija Rafaelove grobnice u prirodnoj veličini, iz obližnjeg Panteona, piše Lonely Planet.

Nažalost, kada je Italija 8. marta proglasila strogi karantin i stavila sve pod ključ, izložba za koju se prethodno prodalo 70.000 karata, je bila primorena da se zatvori samo nakon tri dana rada.

Sada zahvaljujući 13-minutnom video snimku, možete da vidite najbitniji dio postavke.

Renesansni majstor Rafaelo Santi (Raffaello Sanzio), poznatiji kao Rafael, nije živio dugo (umro u 37. godini) ali je i za života, a i kasnije, ostavio veliki pečat u italijanskom slikarstvu.

Rafael je smatran članom “svetog” trojstva renesanse, kog su činili Leonardo da Vinči (Leonardo da Vinci) i Mikelanđelo Bonaroti (Michelangelo di Lodovico Buonarotti Simoni).

Izložba obuhvata preko 120 djela, i trebala je da bude jedan od glavnih kulturnih događaja Italije tokom 2020. godine. Pored slika, postavka sadrži pisma, tapiserije i skice.

Ako tragate za dodatnim renesansnim draguljima koje možete pogledati online, razmislite o virtuelnom obilasku 360 ° Rafaelovih soba u poznatim vatikanskim muzejima.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime