Magična mjesta, istorijski gradovi, slikoviti pejzaži – Njemačka je odavno primamljiva turistička destinacija, prepuna inspiracije.

Iako koferi trenutno moraju da ostanu u skladištu, misli mogu da krenu na putovanja. Jer – jedno je sigurno: u ne tako dalekoj budućnosti za nas će se ponovo otvoriti sva vrata i sve granice.

Do tada jednostavno krenite na virtuelnu turu kroz Njemačku.

Muzej Barberini u Postdamu

Jedan od najpoznatijih njemačkih muzeja – Barberini u Postdamu, zatvoren je odmah nakon proglašenja pandemije korona virusa.

Naravno, odmah nakon toga aktivirana je virtuelna tura koja vas osim aktuelne izložbe „Monet. Orte“, vodi u digitalni prostor muzeja. Bićete na jedan klik od snimljenih izložbenih obilazaka i klasičnog 360° obilaska muzeja.

Tu je i virtuelna šetnja kroz baštu u Živerniju, dom velikog Monea, prepun ljiljana, zatim stručni razgovori s renomiranim istraživačima Monea, razni audio i video snimci, kao i online aktivnosti za djecu i školarce.

Sve to možete da otkrijete ovdje.

Državne umjetničke kolekcije Drezdena (Dresden State Art Collections)

Državne umjetničke kolekcije u Drezdenu jedne su od najstarijih u Evropi i među najboljima na svijetu. Dinastija Vetin, koja je upravljala kraljevinom Saksonijom 829 godina, širila je svoje vlasništvo tokom vijekova, te prikupljala nevjerovatna umjetnička djela.

Izdvajaju se Zeleni trezor, jedna od najbogatijih riznica na svijetu, Galerija starih majstora i Kolekcija porcelana. Sve ove kolekcije su uglavnom smještene u bivšoj saksonskoj rezidencijalnoj palati, Cvingeru i zgradi Albertinum.

Drezdenska umjetnička blaga možete istražiti ovdje.

Pinakoteka (Pinakothek) u Minhenu

Alte Pinakothek (Stara pinakoteka) u Minhenu je galerija svjetske klase. Više od 700 izložbenih predmeta predstavlja glavnu zbirku. Ovo je ujedno i jedini njemački muzej koji ima svog sopstvenog Leonarda da Vinčija.

„Od Goje do Pikasa“ je moto Nove pinakoteke (Neue Pinakothek). Virtuelna tura prikazaće vam slike i skulpture s kraja 1700-ih do početka 20. vijeka. Pinakothek der Moderne (Pinakoteka moderne umjetnosti) jedan je od najvećih evropskih prostora za modernu i savremenu umjetnost, arhitekturu i dizajn. U njemu se nalaze remek-djela od Pikasa preko Endija Vorhola do Le Korbizjea.

Sva tri muzeja možete virtuelno da posjetite ovdje.

Zamak Schwerin

Za mnoge ovaj dvorac Schverin u glavnom gradu Meklenburg-Zapadna Pomeranija, najljepši je zamak Njemačke. Nekadašnja rezidencija brojnih vojvoda, danas je sjedište saveznog državnog parlamenta.

Veličanstvena zgrada zamka koji je navodno podignut još u 10. vijekuokružena je vodom i fantastičnim parkom s pogledom na jezero Schverin.

Zamak možete sada i vi istražiti online ovdje.

Kompleks palata i parkova Sansusi u Postdamu

Postdam se nalazi na 25 kilometara od Berlina, i smatra se jednim od najljepših gradova Njemačke zbog velikog broja palata po kojima je toliko poznat i zbog kojih se nalazi na UNESCO listi Svjetske baštine.

Prelijepe palate je izgradio pruski kralj Fridrih Veliki, po uzoru na Versaj! Inače, Potsdam je nosio titulu druge prijestolnice Pruske, a kasnije Njemačkog carstva, sve do završetka Prvog svjetskog rata.

Palate prelijepog Postdama možete da vidite online uz pomoć Google platforme Arts and Culture. Posebno vam skrećemo pažnju na „Philosopher of Sanssouci“ – virtuelni obilazak palate i parka Sansusi.

Nju možete posjetiti ovdje.

Viseći most Geirlay

Najljepši most Njemačke, viseće čudo koje se nalazi na 100 metara iznad zemlje, nalazi se 130 kilometara od Frankfurta. Dugačak je 360 metara i proteže se dolinom između Morsdorfa i Sosberga. Okružen je prelijepim pejzažom – šumama, šarenim poljima, dolinama i potocima.

Napravljen je po uzoru na nepalske viseće mostove, a ime Geirlay se odnosi na okrug u kojem se most nalazi. Staza povezuje most sa Saar-Hunsruck-Steig, planinarskom stazom dugom vrhunskih 410 kilometara, između Perla na Moselleu, Trira i Boparda na Rajni, kojoj se takođe može pristupiti sa drugih manjih staza.

Jedinstveno iskustvo u Njemačkoj, na vrtoglavoj visini iznad krošnji Hunsrucka, očekuje vas ovdje!

Grad Hanover

Krenite na virtuelnu šetnju kroz Hanover. Glavni grad države Donja Saksonija nudi mnoštvo vrhunskih događaja koje možete online otkriti. Tu su bašte Herrenhauser, impresivan primjer jedne od najljepših evropskih bašti.

Tokom obilaska kroz grad čeka vas posjeta i popularnom parku Maschsee-u, gdje se veliki broj Njemaca rekreira, a jednom godišnje ovdje se održava i popularni festival Maschsee.

Šta ćete još zanimljivo posjetiti online? Novu gradsku kuću, palatu Leineschloss, zoo vrt Hanover Avantura Zoo, kao i Schillerov spomenik.

Tura kroz ovaj njemački grad čeka vas ovdje.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime