Iako važi za najpoznatiji grad ispresijecan mnogobrojnim kanalima, Venecija nije jedina koja može da se pohvali svojom neobičnom infrastrukturom, kanalima koje svake godine posjeti milijarde turista,a zbog kojih su starosjedeoci 2009. godine održali protest.

Ukoliko volite da se šetate pitoresknim kanalima, ali ne i gužvu koju možete zateći u Veneciji, onda su ovi biseri na vodi prava stvar za vas, piše National Geographic Srbija.

Venecija - kako posle korone?

Amsterdam, Holandija

Kanali sigurno nisu prva asocijacija na Amsterdam, ali činjenica je da ovaj grad ima više kanala od Venecije od kojih neki datiraju još iz srednjeg vijeka napravljeni prvenstveno za prijevoz robe, ljudi, ali i u odbrambene svrhe.

Grad ima 4 glavna kanala: Singel, Herengracht, Keizergracht i Prinsengracht, od kojih su Herengracht i Keizergracht napravljeni kako bi se grad proširio i izgradile nove četvrti.

Briž, Belgija

Nedaleko od Brisela, glavnog grada nalazi se Briž čije ime potiče iz staro norveške riječi (Bryggja), a koja znači kej.

Grad je ranije bio poznata trgovačka luka, a njegovim kanalima se prevozila vuna iz Engleske, vino iz Gaskonje i tkanina iz Flandrije. Danas ovaj grad izgleda kao iz bajke i teško je zamisliti da je u njemu nekada živjelo oko 200.000 ljudi.

Kanale zapljuskuju vode Sjevernog mora, a na svake 4 godine u gradu se održava festival kada mnogobrojni muzičari i performeri izvode svoje tačke osvjetljenim gradskim kanalima.

Stokholm, Švedska

Trećina glavnog grada Švedske leži na vodi i oko grada se nalazi 14 ostrva pa zbog toga ovaj grad nazivaju još i Ljepotica na vodi. Čak 57 mostova povezuje isprepletenu mrežu kanala koji u zimskom periodu građanima služe i kao gradska klizališta.

Tigre, Argentina

Trideset kilometara od Buenos Airesa nalazi se Tigre, grad izgrađen na stotinu malih ostrva u delti Parana. Osim uzbudljive vožnje kanalima, grad je jedinstven po svojoj arhitekturi koja je mješavina lokalnog i viktorijanskog stila.

Ansi, Francuska

Alpska ili Francuska Venecija kako ga još nazivaju je grad koji se nalazi u istočnoj Francuskoj u departmanu Gornja Savoja i blizu je istoimenog jezera koje je treće po veličini u zemlji i važi za najčistije jezero u Evropi.

Osim prelijepih kanala, obilježje grada je i palata iz 12. vijeka Palais de l’Ile koji se nalazi na glavnom kanalu Trion. Kroz vijekove, građevina je mjenjala svoju namjenu, bila je i zatvor i palata i gradska kuća, a sada je Istorijski Muzej grada.

Bangkok, Tajland

Nisu samo gradovi Evrope ispresijecani kanalima. Na istoku se nalazi jedan takav grad koji u posljednje vrijeme spada među najposjećenije destinacije na svijetu. Tajanstven i egzotičan, raznolik i opojan grad ispresijecan mnogobrojnim kanalima jedan je od destinacija koje svakako vrijedi posjetiti.

Sankt Peterburg, Rusija

Grad se nalazi na rijeci Nevi i obalama Baltičkog mora drugi je po veličini grad u Rusiji. Kako bi se isušilo močvarno zemljište oko grada izgrađena je mreža kanala koji su oblikovali ovaj biser. Neoklasični stil zgrada izgrađenih u 19. vijeku za potrebe aristokratije i mnogobrojni kanali svakako su glavni pečat grada.

Kopenhagen, Danska

Poput Sankt Peterburga i Kopenhagen leži na obalama Baltičkog mora. Grad Male sirene poznat je i kao grad muzej zbog mnogobrojnog kulturnog sadržaja koji nudi.

Glavni kanal je Nyhavn, a koji spaja centar grada sa morem u prošlosti bio je poznat kao mjesto na kojem su mornari tražili društvo i utjehu uz koju čašicu više.

Alepi, Indija

Grad u južnoj indijskoj pokrajini Kerala bitna je kapija u rukavcu koji se sastoji iz niza jezera i laguna smještenih paralelno sa Arapskim morem.

Vijekovima su kroz grad trgovci prevozili rižu i drugu robu na brodovima-kućama od kojih su neke i danas otvorene za posjetu, a koje svjedoče o istoriji ovog prelijepog mjesta.

Tai’erzhung, Kina

Nedaleko od Pekinga nalazi se drevni grad sagrađen za vrijeme vladavine dinastije Han. 2009. godine lokalna vlast uložila je 75 miliona dolara kako bi revitalizovala čitavu regiju i osvježila stari sjaj ovog velebnog grada na vodi.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime