Lijepo je čitati bajku i zamišljati taj maštoviti svijet, ali daleko ljepše je naći se u nekom bajkovitom gradiću i doživjeti nevjerovatno iskustvo. Taj „Braća Grim“ momenat teško ćete naći bilo gdje sem u Evropi. Stari kontinent je prepun pitoresknih gradića koji su pod zaštitom UNESCO-a, smješteni u izolovanim, prirodnim oazama van masovnog turizma.

Cisternino u Apuliji

Setenil de la Bodegas, Španija

Nije lako odabrati najljepše selo u Andaluziji – Arcos de la Frontera i Mijas su jaki protivnici, između ostalih. Ali jedinstvena geografija Setenila čini ga jednim od najimpresivnijih.

Pored svoje glavne tačke – dvorca na vrhu brda, koji je nekada bio arapska tvrđava, bijele građevine su ugrađene direktno u stijenu litice te često ovjekovječene na Instagram slikama. Obavezno posjetite jedan od barova sa spoljnim stolovima postavljenim direktno ispod kamenih pećina.

Alberobelo, Italija

Najljepši gradić Apulije svakako jeste Alberobello. U njemu se nalazi više od 1500 autentičnih Truli kućica koje karakterišu krovovi u obliku konusa i krečnjačka fasada. Iako se ne zna od kada datiraju ove kuće, najstarija Trulo kućica u gradu je iz 14. vijeka. Neki istoričari smatraju da su ove kuće bile popularne u srednjem vijeku, pošto su bile lako uništive, ukoliko su stanari htjeli da izbjegnu plaćanje poreza.

Danas ove kuće su mahom restaurirane i rezidencijalne, dok su neke pretvorene u hotelski i privatni smještaj, ili pak suvenirnicu. Da biste izbjegli veliku gužvu, planirajte da dođete rano ujutru i kada nije sezona, od oktobra do aprila.

Velika Planina, Slovenija

Visoko (na nadmorskoj visini od 1600 metara) u Kamniško-Savinskim Alpima, nalazi se Velika Planina, jedno od najstarijih i najtradicionalnijih pastirskih sela Evrope. Vrlo očuvano selo nudi povratak u prošlost, u neko jednostavnije vrijeme. Ovdje se nalazi više od 150 pastirskih kućica-koliba koje nude poseban doživljaj, sve sa „vikinškim bazenom“ u kom se možete odmoriti.

Zanimljivo je da ovdje nema javne rasvjete, da su kola zabranjena, te da nijedna koliba nema internet vezu, kao i televiziju. Pravi bijeg iz današnjice ako nas pitate. I da, ovo je mjesto koje će vas sigurno asocirati na Tolikove romane, ali i Hronike Narnije koje su se jednim dijelom baš i snimale u Sloveniji. Naravno, ovdje je obavezna degustacija lokalne kuhinje, a posebno sireva.

Bamberg, Njemačka

Ovaj njemački grad se nalazi pod UNESCO zaštitom još od 1993. godine i jedan je od najočuvanijih starih gradića Evrope. Vrlo fotogeničan mamiće vas da stalno upalite kameru na telefonu i ovjekovječite njegove fasade i mostove preko rijeke Regnitz. U pitanju su mahom antički, kameni mostovi koji presijecaju grad čije fasade su urađene u baroknom stilu.

Bamberg je najbolje istražiti bajsom ili pješice, jer vam te opcije daju priliku da uživate u prelijepoj arhitekturi grada, te predahnete u nekom od simpatičnih kafića ili pekara. Takođe, probajte obavezno Rauchbier, najpoznatije lokalno pivo Bamberga.

Rejne, Norveška

Slika Rejnea, iznad koga se izdiže grandiozna planina Reinebringen, često se koristi na norveškim turističkim brošurama. On je nekoliko puta proglašavan najljepšim mjestom u zemlji. Ne čudi onda što uprkos činjenici da se nalazi u arhipelagu Lofoten, u oblasti Nordland i iznad Arktičkog polarnog kruga, ljudi dolaze da ga vide. Osim gradske crkve, ovdje nema mnogo kulturno-istorijskih sadržaja, ali netaknuta nordijska divljina koju odlikuju brojni fjordovi, ostrva i planine, oduzima dah. Poseban šarm mjestu daju crvene ribarske kolibe (rorbuer), koje su sada preuređene u veoma tople i udobne smještajne kapacitete za posjetioce, i koje pružaju pogled na noćno nebo i polarnu svjetlost iznad Norveškog mora.

Kasl Kombe, Engleska

malenoj grofoviji Viltšir, koja se nalazi na listi najljepših regija svijeta, nalazi se selo Castle Combe u kojem većina kamenih kuća datira iz 16. vijeka, kada je selo doživjelo procvat. Tada se selo zalaganjem gospodara imanja preorijentisalo na proizvodnju vune.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime