Svaka država ima svoje zakone, koji se često u velikoj mjeri razlikuju od onih koje mi smatramo normalnim i evidentnim, piše Telegraf.rs.

Kao odgovorni putnici uvijek bi trebalo da se informišemo o tome prije nego što zgrabimo pasoš i požurimo na aerodrom. Kulturološke razlike mogu da izazovu brojne neprijatne situacije, čudne poglede mještana, nesporazume ali i hapšenje.

Ovih 15 država shvataju ozbiljno svoje zakone i ako ih ikada posjetite, vodite računa o tome da ih ispoštujete.

Australija

Naravno Australija je daleko od najstrože države na svijetu, ipak ako se nekada budete našli u prilici da vozite bicikl po Sidneju, odavezno stavite kacigu na glavu, u suprotnom ćete platiti kaznu. Pored ovog pomalo smješnog pravila, australijska carina je veoma stroga. Ako ste planirali da prenesete sasvim obične namirnice, poput meda, koštunjavog voća ili sjemenki, teško će vam uspjeti. Nažalost, vjerovatno će završiti u kanti aerodroma.

Ujedinjeni Arapski Emirati

Iako je to zapadnoj kulturi sasvim normalno, u Emiratima se kažnjava grljenje, ljubljenje, ali i držanje za ruke u javnosti.

Katar

Većina država na Arapskom poluostrvu ima slične zakone koji se odnose na ponašanje u javnosti. Razni pokreti rukama ili gestikulacije mogu biti protumačene kao nekulturne, a ukoliko pokažete nekome srednji prst, imat ćete ozbiljne probleme.

Izrael

Ako nekada otputujete u Izrael, prvo što će vas dočekati jeste veoma strog i detaljan pregled na aerodromu. To zna da bude neprijatna dobrodošlica, mada ne bi trebalo da vas obeshrabri od putovanja. Ako želite nešto da fotografišete obavezno obratite pažnju da li vam je u kadru policajac. Strogo je zabranjeno fotografisanje vojske ili policije.

Saudijska Arabija

Žene koje su samo u posjeti ove zemlje više ne moraju da nose hidžab, ali to ne znači da imaju potpunu slobodu. Nije dozvoljeno da se nosi bilo šta tijesno ili kratko i strogo je zabranjeno igranje u javnosti. Možda bi najbolje bilo da samo imitirate ponašanje lokalnih žena.

Šri Lanka

Popularna turistička destinacija primi oko 2 miliona turista godišnje. Ipak, homoseksualnost je i dalje zakonom zabranjena u ovoj zemlji.

Kina

Vjerovatno znate da je Facebook zabranjen u Kini. Vlasti ove države će vas posmatrati budnim okom ako se budete hvalili video ili audio sadržajima koji reklamiraju zapadni kapitalistički svijet. Turisti moraju da razumiju da je Kina veoma stroga po pitanju medijskih sadržaja.

Japan

Iako je tehnološki najrazvijenija država to je ne čini najnaprednijom u kulturološkom smislu. Japanci imaju veoma stroge zakone koji se odnose na lijekove, pa brojne pilule koje mi možemo da kupimo bez recepta su tamo ilegalne. Ako imate lijek koji pijete prije putovanja morate da se uvjerite o tome da je on dozvoljen i u Japanu.

Iran

Iranci su poznati po svojoj ljubaznosti i gostoprimljivosti, ali su strogi po pitanju oblačenja. Dame, ako ne želite da privučete pažnju i hladne poglede na sebe, ne pokazujte koljena ili ramena, i nosite široku garderobu u kojoj vam se ne ocrtava figura.

Sjeverna Koreja

Sjevernu Koreju možete da posjetite isključivo sa turističkim vodičem, koji će da prati svaki vaš korak i da vodi računa o tome da ne uradite ništa protivzakonito. Ako niste spremni na to da se poklonite ispred svakog plakata Kim Džong Una onda bolje zaboravite na ovu destinaciju.

Dubai

Ovaj grad je sam po sebi veoma skupa destinacija, tako da definitvno ne možete da priuštite i kršenje zakona. Ukoliko na bilo koji način uvrijedite lokalnu kulturu, možete da dobijete kaznu koja će vas izaći više od povratne avionske karte.

Singapur

Ako ne poznajete zakone Singapura, dobijaćete kazne na svakih pet minuta. Zabranjeno je žvakanje žvaka i pušenje. Singapur izuzetno vodi računa o ekologiji, tako da pazite gdje bacate koje smeće. Ni u kom slučaju nemojte da pretrčavate ulicu jer ćete biti kažnjeni.

Zimbabve

Predsjednik ove afričke države, Emerson Mnagagva vrlo ozbiljno shvata svaku šalu na njegov račun. Za bilo kakvo nepoštovanje njegove ličnosti možete da završite u zatvoru. Ipak, ako želite da vidite Viktorijine vodopade moraćete da kročite u ovu zemlju.

Eritreja

Vjerovatno se nikada nećete naći u ovoj državi, tako da ne treba da se plašite njenih striktnih zakona. Ipak, vrijedi napomenuti da je Eritreja veoma stroga po pitanju vjeroispovijesti i jedine dozvoljene vjere jesu hrišćanstvo i islam.

Gvineja

Nećete tugovati ako vam je fotoaparat ostao kog kuće. Gvineja ima komplikovane i nejasne zakone o tome šta smije, a šta ne smije da se fotografiše. Definitivno valja izbjegavati bilo kakvo slikanje na aerodromima, posebno kada ulicom maršira vojska.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime