Jedan dan u Parizu? Čini se nemogućim da vidite sve što poželite, i tako i jeste, ali to opet ne znači da ne možete da uživate u francuskoj prijestolnici, te otkrijete zanimljiva mjesta. U tome vam ovoga puta pomažu tri urednice magazina Conde Nast Traveller sa svojim top preporukama gdje i šta. Spremite se da napravite sjajne uspomene, jer ovo su mjesta koja samo ljudi koji su nekoliko puta bili u Parizu, mogu da vam otkriju! Zanimljivo je da nijedna dama nije spomenula Ajfelovu kulu…

Šarlot Dejvi, modni urednik tema

Moj je savjet da krenete iz 10-og arondismana ka istoku u laganu šetnju. Ovaj potez podsjeća na East London, prepun je hipstera i umjetnika. Za lagani brunch skoknite u Chez Prune, to je malecko, kul mjesto blizu kanala St – Martin, koje će vas podsjetiti na atmosferu iz filma Amelie. Ovo je takođe sjajan dio grada za šoping. Na uglu su Sandro i Agnes B prodavnice, plus nekoliko nezavisnih, streetwear brendova i zlatara. Ukoliko se zaputite ka ulicama rue Beaurepaire i rue de Marselle, čeka vas niz odličnih vintage butika.

Nakon šopinga, prošetajte do skvera Square du Temple Elie Weisel, gdje dolazite do prelijepe bašte i fondacije Henri Cartier-Bresson, u kojoj je uvijek neka zanimljiva foto-izložba. Za ručak predlažem veganima Wild & The Moon, za parisku klasiku Cafe Charlot, a za sendviče Chez alain Miam Miam. Samo nekoliko ulica dalje dolazite do možda i najljepšeg kvarta Pariza, čuvenog Maraisa. Tu se nalazi i jedno od meni najdražih mjesta u Parizu, čarobna galerija Thaddaeus Ropac, dok je u slijedećoj ulici Muzej Picasso.

Veče je najbolje da provedete u nekom kafiću ili baru, merkajući prolaznike. Moj prijedlog su Little Red Door koji se nalazi blizu metro stanice Oberkampf, ali i Le P’tit Garage i Au Chat Noir koji su u bulevaru Boulevard de Belleville. Ako ogladnite a ljubitelj se kineske kuhinje, nedaleko od svega ovoga nalazi se odličan kineski restoran Wen Zhou. Za sam kraj večeri uputite se do Cafe Cherie, u kom se do jutra pušta hip-hop devedesetih.

Rozalin Vikli, kreativni urednik sadržaja

Mislim da je dan u Parizu najbolje započeti sa kroasanom. Ako ste pak željni pravog doručka, onda je moj prijedlog da odete u Bonne Aventure, jedan od meni najdražih restorana Pariza. Nakon doručka, uputite se do Montmarta da vidite jednu od najljepših katedrala,  čuvenu Sacre-Coeur. Tu ispred impresivne bjeličaste bazilike možete da napravite mali predah ili piknik.

Što se tiče muzeja, u blizini vam je Musee de la Vie Romantique, nekadašnji dom holandskog slikara Ary Scheffer-a danas je mjesto koje ima odličnu zbirku djela iz romantičnog perioda. Tu možete da popijete kafu i sok od pomorandže, a potom da krenete ka Tempolinu, vintage butiku. Pošto pazarite Celine maramu pronađite Hotel Particulier Montmartre, bivšu rezidenciju porodice Hermes, u kojem se nalazi skrivena bašta Pariza.

Zatim se popnite liftom na krov hotela Terrass, odakle se pruža veličanstven pogled na cijeli grad. Za mene posjeta Parizu bez Luvra nije prava, a najbolje vrijeme za to je popodne, iza pet kada u muzeju ima manje ljudi. Iza Luvra se nalazi Le Fumoir, mjesto u kojem često sa društvom dođem na večeru ili čašu vina. Enterijer ovog kafića je prepun knjiga, oker drvenarije, umjetničkih slika i dekorativnih lampi.

Najljepši potez je terasa koja gleda na stari Luvr.

Tabita Džojs, urednik gastro tema

Ja bih jednodnevni obilazak započela oko 15-og arondismana, i uputila se do Marche du Livre, tradicionalnog marketa knjiga na otvorenom koji se nalazi u parku Parc Georges-Brassnes. Tu pored starih knjiga i beletristike možete da kupite i stare filmske postere i tomove knjiga u kožnim edicijama. Napravite pauzu u Max Poilane, prelijepoj pekari na uglu, u kojoj možete da kupite kroasan i pokupite kafu za ponijeti.

Zatim se uputite do sedmog arondismana da posjetite Deyrolle, nevjerovatni muzej i prodavnicu, prije šetnje kroz čuveni bulevar Boulevard St-Germain i kafe pauzu u još možda slavnijem Cafe de Flore. Moja preporuka je da ovdje umjesto kafe naručite supu od luka, po kojoj su Francuzi poznati.

Naravno, neizbježna je šetnja do Notr Dama i poluostrvceta Ile de la Cite-a, te posjeta najljepšoj knjižari Pariza, Shakespeare and Company, u kojoj možete da se zadržite i po pet sati.

Top 5 knjizara u Parizu

Ulazak u Latinsku četvrt pored Sorbone i Panteona, pamtićete po divnim zgradama i prijatnoj atmosferi. Nedaleko odatle se nalazi i velika džamija Grande Mosque de Paris, koja ima presladak kafić u kojem možete da naručite baklavu i zeleni čaj. Naravno, cijeli vrt je toliko fotogeničan da imate osjećaj da ste u Maroku, a ne u Parizu.

Preko puta nalazi se Jardin des Plantes, pored kog je i Nacionalni muzej nacionalne istorije. Nakon večere koju morate da rezervišete u Le Train Bleu, autentičnom restoranu koji izgleda kao pariska Opera, uputite se do Bastilje na koktel. U ovom dijelu grada nalazi se niz kubanskih klubova, posebno u rue de Lappe ima zabavnih barova. Le Bastide je must-stop stanica za ljubitelje jazz-a.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime