Širom svijeta postoji toliko ljepote, a vi ste se malo umorili od popularnih i izvikanih destinacija? Tražite neku novu avanturu, egzotično mjesto koje još nije masovno posjećeno?

Vjerujte nam na riječ, takvih mjesta ima koliko hoćete, samo je potrebno da malo raširite vidike i potrudite se da gledate van svojih uobičajnih ruta. Sljedeća mjesta jesu slabo posjećena, a razloga za to ima koliko hoćete. Neka su udaljena previše, neka su stalno bila pod sankcijama. Pošto je pitanje vremena kada će i ova mjesta dospijeti na listu top destinacija, razmislite da naredne godine možda baš neku države sa ovog spiska posjetite.

Nauru – manje od 200 posjetilaca godišnje

Nauru je jedna od najmanje posjećenih država svijeta. Takođe je i najmanja nezavisna republika svijeta. Istorija Naurua seže daleko u prošlost i borbu za nezavisnost nakon što je ovu malu ostrvsku dravu u regionu Mikronezije, držalo nekoliko drugih država pod vlašću. Upravu je imala Njemačka, UK, pa Australija i Novi Zeland. Nezavisnost je tek došla 1968. godine. Zanimljivo je da Nauru nema glavni grad, kao i da na ostrvu živi tek oko 11.359 stanovnika (popis iz 2017). Nažalost, nakon što su rezerve fosfata potrošene, ostrvo traži alternativne izvore prihoda, ali je i dalje među najsiromašnijim državama svijeta.

Tuvalu – oko 2.000 posjetilaca godišnje

Tuvalu, poznat i kao Ostrva Elis je ostrvska država u pojasu Polinezije, u Okeaniji. Četvrta najmanja država svijeta ujedno je i četvrta država sa najmanjih brojem stanovnika (poslije Vatikana, Monaka i Nauru). Jedna od najudaljenijih država svijeta zapravo je arhipelag od 9 ostrva u Tihom okeanu. Nažalost, usljed stalnog porasta nivoa mora, Tuvalu bi mogle da postanu i prva država koja je nestala usljed velikih klimatskih promjena. Zanimljivo je da njen aerodrom u periodima kada nema letova, služi lokalcima kao prostor za druženje, te da jedini put kroz ostrvo vijuga kroz ostrvo, okružen koraljnim grebenom i tirkiznom vodom. Građanima EU, Amerike, Uk, Kanade i Australije nije potrebna viza za posjetu od 30 dana. Zašto biste željeli da posjetite Tuvalu? Govorimo ipak o rajskom ostrvu koji ima sjajna mjesta za ronjenje i plivanje.

Gvajana – manje od 3.000 posjetilaca godišnje

Gvajana, država u Južnoj Americi smještena je na obali Atlantika. Graniči se sa Venecuelom i Surinamom, i začuđujuće turisti je zaobilaze iako se nalazi nedaleko od top destinacija i jedina je u kojoj je zvanični jezik engleski. Ova zemlja ima vrlo snažan karipski vajb, koji se ogleda u bijelim, pjeskovitim plažama, džungli, riječnim koritima i savanama.

Maršalska ostrva – oko 6.000 turista godišnje

Maršalska ostrva su još jedna grupa ostrva u Pacifiku koja je rijetko posjećena od strane turista. Ovaj arhipelag nalazi se između Filipina i Havaja, ne sjajnoj poziciji da skoknete i do njega, a opet dosta ljudi ga zaobilazi. Sastoje se od 29 atolskih ostrva, s tim da je najveće Kvajelin, a najpoznatije Bikini. Ovo ostrvo je vrlo limitirano sa posjetom, nakon što su ga Amerikanci koristili za nuklearna testiranja. Zato se često za Bikini kaže „tropski raj, nuklearni pakao“.

Na ostrvima ukupno živi više od 60.000 stanovnika a glavni grad je Madžuro. Maršalska ostrva su najbolja za one koji vole da rone, jer imaju više od 1000 registrovanih vrsta riba. To je ubjedljivo najveća brojka u cijelom svijetu, pa samim tim i najbolja preporuka ako ste ronilac.

Kiribati – 6.800 turista godišnje

Kiribati ili Kiribass leže takođe u Pacifiku, a najbliži komšija im je Fidži. 33 ostrva Kiribatija prostiru se na preko 1.351.000 km2 u predjelu oko ekvatora. Najveći dio stanovništa živi na Gilbert ostrvima. U sklopu ovih ostrva bila su Elis ostrva (Tuvalu) koja su se otcijepila. Veliki dio atola osjetljiv je na poplave, pa čak se i potope ako se nivo mora podigne, te su u konstantnoj opasnosti od nestanka. Kiribati su u potpunosti okruženi koraljnim grebenima, a ukupan broj stanovništa je 103.092 stanovnika. Poznata su po veoma dobrodušnim domaćinima i bogatoj kulturi.

Turkmenistan – oko 6.000 posjetilaca

Turkmenistan je decenijama bio zatvoren za međunarodne dolaske. Ova azijska država je i dalje najmanje posjećena zemlja centralne Azije i jedna od najzanimljivijih država svijeta. Takođe je zemlja čijih 80% površine čini pustinja, te dom tradicionalnog, nomadskog života. Danas je nemoguća misija da obezbijedite vizu, i to sve mahom ide preko travel agencija pa čak i one ne mogu da vam garantuju da ćete dobiti vizu. Da biste posjetili Turkmenistan, najprije ćete ići preko Istanbula. Glavni grad Ashgabat, je krajnje bizarna i jedinstvena prijestolnica svijeta koju često zovu i „vrata pakla“.

Komori – oko 28.000 turista godišnje

Komori su sigurno zemlja za koju niste ni čuli. Naravno, u pitanju je još jedna ostrska zemlja koja je locirana nedaleko od istočne obale Afrike, blizu Mozambika i Madagaskara.Ono što Komori jesu svakako je prelijepi raj sa netaknutim plažama i divljom džunglom. Takođe su slabi po pitanju turističke infrastrukture, te ne očekujte da će vam transport biti lagan na ovom ostrvu.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime